lunes, 15 de septiembre de 2014

Nova legislació de baixas por incapacitat temporal / Nueva legislación de bajas por incapacidad temporal / New legislation about sick leave for temporary disability

(NOTA: Pulse "Seguir leyendo" y desplace hacia abajo para versión en Castellano)
(NOTE: Press "Keep reading" and scroll down for English version)

Bon dia a tots i a totes,

Us informem de la nova regulació de determinats aspectes de la gestió i control dels processos per incapacitat temporal (baixes laborals) en el primer any de durada, que ha entrat en vigor des del passat dia 1 de setembre.

 El divendres 18 de juliol el Consell de Ministres va aprovar un Projecte de llei que regula la naturalesa jurídica de les mútues, el seu règim econòmic i aspectes relatius a la seva governança, així com les seves responsabilitats i funcions. 

El Projecte de llei seguirà tràmit parlamentari per a la seva aprovació a les Corts Catalanes. També es va aprovar el Reial Decret RD625/2014, de 18 de juliol, que està ja en vigor des de l'1 de setembre. 


Els aspectes més destacats són: 

1.- S’autoritza a les Mútues a realitzar la gestió i el control d’aquests processos des del primer dia de la baixa (fins ara, s’iniciava el control a partir del dia 16è de la baixa mèdica).

2.- Es regula el procediment de les propostes d’alta d’Incapacitats Temporals per Contingències Comunes (ITCC) formulades per les Mútues. Les mútues podran realitzar una proposta d’alta a les Inspeccions Mèdiques del Sindicat Professional de la Sanitat (SPS), qui tindrà 5 dies hàbils per a respondre a l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) i a les Mútues. Si no hi ha contestació o aquesta és negativa, la Mútua podrà enviar aquesta proposta d’alta a l’INSS, qui tindrà 4 dies per a respondre-la.

3.- Es concreten els períodes i el lliurament dels comunicats de confirmació, els quals s’entregaran en funció de la durada estimada del procés.

S’estableixen els següents terminis:
  • Per als processos de fins a 5 dies de baixa, es lliurarà baixa i alta al mateix moment.
  • Per als processos de durada estimada entre 5 i 30 dies, es lliurarà comunicat de confirmació cada 14 dies.
  • Per a processos que durin entre 31 i 60 dies, cada 28 dies.
  • Per a processos amb durada estimada de més de 60 dies, es lliurarà comunicat de confirmació cada 35 dies. 

4.- S’incorpora a la baixa, la durada probable del procés, segons el diagnòstic. 

5.- La comunicació de les baixes esdevindrà un procés diari de comunicació de les noves baixes del SPS a l’INSS, i d’aquest a les Mútues.

6.- En cas d’incompareixença als reconeixements mèdics de les Mútues (als quals els treballadors hauran de ser citats amb una antelació mínima de 4 dies hàbils), se suspendrà cautelarment el subsidi i s’atorgarà al treballador/a un termini de 10 dies hàbils, a comptar des del dia de la incompareixença, perquè en justifiqui la causa. Si es justifica dins del termini en els termes previstos en el RD, es deixarà sense efecte la suspensió cautelar; en cas contrari, s’acordarà l’extinció de la prestació econòmica.


7.- Igualment s’estableixen diverses disposicions que modifiquen aspectes relatius a les reclamacions dels treballadors, a les determinacions de contingència, a les revisions/impugnacions d’altes mèdiques, així com aspectes relatius a les prestacions per risc d’embaràs i lactància, i aspectes de la col·laboració entre les Mútues i les administracions públiques sanitàries.


Us adjuntem un esquema explicatiu amb els períodes dels processos i lliuraments, així com el texte complet del RD 625/2014 (en castellà), per més informació. 


Clic per engrandir

Com sempre us animem a consultar qualsevol dubte que tingueu.
Salutacions cordials

El Comitè d’Empresa. 

------------------------------------------------------------------------------
 

Buenos días a tod@s,

Os informamos de la nueva regulación de determinados aspectos de la gestión y control de los procesos por incapacidad temporal (bajas laborales) en el primer año de su duración, que ha entrado en vigor desde el pasado día 1 de septiembre.


El viernes 18 de julio, el Consejo de Ministros aprobó un proyecto de ley que regula la naturaleza jurídica de las mutuas, su régimen económico y aspectos relativos a su gobernanza, así como sus responsabilidades y funciones.

El Proyecto de ley seguirá trámite parlamentario para su aprobación en las Cortes Catalanas. También se aprobó el Real Decreto RD625/2014,
de 18 de julio, que está ya en vigor desde el 1 de septiembre.

Los aspectos más destacados son:

1.- Se autoriza a las Mutuas a realizar la gestión y el control de estos procesos desde el primer día de la baja (hasta ahora, se iniciaba el control a partir del 16º día de la baja médica).

2.- Se regula el procedimiento de las propuestas de alta de Incapacidades Temporales por Contingencias Comunes (ITCC) formuladas por las Mutuas. Las mutuas podrán realizar una propuesta de alta a las Inspecciones Médicas del Sindicato Profesional de la Sanidad (SPS), quien tendrá 5 días hábiles para responder al Instituto Nacional de la Seguridad Social (INSS) y las Mutuas. Si no hay contestación o ésta es negativa, la Mutua podrá enviar esta propuesta de alta al INSS, que tendrá 4 días para responderla.

3.- Se concretan los periodos y la entrega de los partes de confirmación, los cuales se entregarán en función de la duración estimada del proceso.
Se establecen los siguientes plazos:

  • Para los procesos de hasta 5 días de baja, se entregará baja y alta en el mismo momento.  
  • Para los procesos de duración estimada entre 5 y 30 días, se entregará parte de confirmación cada 14 días.
  • Para procesos que duren entre 31 y 60 días, cada 28 días. 
  • Para procesos con duración estimada de más de 60 días, se entregará parte de confirmación cada 35 días.
4.- Se incorpora a la baja la duración probable del proceso, según el diagnóstico.

5.- La comunicación de las bajas se convertirá en un proceso diario de comunicación de las nuevas bajas del SPS al INSS, y de éste a las Mutuas.

6.- En caso de incomparecencia a los reconocimientos médicos de las Mutuas (a los que los trabajadores deberán ser citados con una antelación mínima de 4 días hábiles), se suspenderá cautelarmente el subsidio y se otorgará al trabajador/a un plazo de 10 días hábiles, a contar desde el día de la incomparecencia, para que en justifique la causa. Si se justifica dentro del plazo en los términos previstos en el RD, se dejará sin efecto la suspensión cautelar; de lo contrario, se acordará la extinción de la prestación económica.

7.- Igualmente se establecen diversas disposiciones que modifican aspectos relativos a las reclamaciones de los trabajadores, a las determinaciones de contingencia, en las revisiones/impugnaciones de altas médicas, así como aspectos relativos a las prestaciones por riesgo de embarazo y lactancia, y aspectos de la colaboración entre las Mutuas y las administraciones públicas sanitarias.

Os adjuntamos un esquema explicativo con los periodos de los procesos y entregas, así como el texto completo del RD 625/2014, para más información.




Click para agrandar

Como siempre os animamos a consultar cualquier duda que tenga.  

Saludos cordiales

El Comité de Empresa.


------------------------------------------------------------------------------

Good morning everyone

We inform you of the new legislation of certain aspects of the management and control processes for temporary disability (sick leave) in the first year of its duration, which has come into force from the 1st of September.

On Friday 18 July, the Council of Ministers approved a draft law regulating the legal nature of Health Insurance Carriers (HICs), their economic status and aspects of their governance and their responsibilities and functions.

The bill will follow the necessary procedure for approval by the Catalan Parliament. Royal Decree RD625 / 2014, of 18 July, which is already in force since September 1, was also issued.

The highlights are:

1.- HICs are authorized to perform the management and control of these processes from the first day of sick leave (so far the control began from the 16th day of sick leave).

2.- The procedure for discharge proposals for Temporary Disabilities for Common Contingencies (ITCC) made ​​by HICs is now regulated. HICs will make a proposal of discharge to the Medical Inspections Health Professional Union (SPS), who will have 5 business days to respond to the National Social Security Institute (INSS) and the HIC. If there is no answer or it is negative, the HIC may send this proposal of discharge directly to the INSS, which will have 4 days to respond.

3.- The periods and delivery of confirmation reports are specified, which will be delivered in line with the estimated duration of the process.

 
The following terms are defined:

  • For processes up to 5 days off, leave and discharge will be delivered at the same time.
  • For processes of estimated duration between 5 and 30 days, confirmation reports will be given every 14 days.
  • For processes that last between 31 and 60 days, reports every 28 days.
  • For processes of more than 60 days estimated duration, confirmation reports will be given every 35 days.

4.- The certificate of leave will incorporate the likely duration of the process, according to the diagnosis.

5. Leave communication will become a daily communication process of new leaves from SPS to INSS, and thence to the HIC.
 

6.- In case of a no-show to medical examinations of the HIC (for which workers should be appointed with a minimum of 4 days), the grant will be provisionally suspended and a period of 10 days will be given to the employee/business, counting from the day of the missed appointment, to justify the cause. If justified within the terms laid down in the RD, it will void the interim suspension; otherwise, the economic benefit will be extinguished.

7.- Also various provisions are established modifying aspects of complaints from workers, contingency determinations, in the reviews/challenges of medical discharges and aspects of benefits for risk during pregnancy and lactation, and aspects of collaboration between HICs and public health authorities.

We enclose to this post an explanatory diagram with periods of processes and deliveries (in Spanish), as well as the full text of RD 625/2014 (in Spanish), for more information.


Click to enlarge
 

As always we encourage you to ask any questions you have.

Best Regards

The Works Council.

1 comentario:

  1. Muchas gracias por la información, es bueno estar al día.

    ResponderEliminar